Могат ли актьорите да претендират за авторски права над своите изпълнения?

авторскоправен интересВъв връзка със случая Garcia v. Google, Девети окръжен съд в САЩ е постановил, че

актрисата в даден филм има независим авторскоправен интерес към своето изпълнение, който и позволява да изиска съдебна забрана срещу излъчването на филма.

Решението е абсурдно погрешно поради много причини, най-важната от които е, че авторски права съществуват само за творби, записани на материален (осезаем) носител (филма), и само “авторът” или собственикът на филма може да предявява авторски права въз основа на филма. Авторът и собственик на филма е или режисьора, или компанията, за която работи, а не актрисата, така че тя не притежава никакви авторски права по отношение на филма. Ако някой ви снима, той притежава авторските права на снимката, не вие.

Всъщност, по-рано през годината Ведомството за авторски права на САЩ е отхвърлило искането на актрисата да регистрира свои авторски права имено поради тази причина. Без да вземе под внимание обаче отказа за регистрация на Ведомството за авторски права и вълната от критики по темата, съдът отстоява решението си и отказва да приеме случая за преразглеждане. Тези събития оставят след себе си голямо объркване, най-вече защото не се очаква Върховния съд на САЩ да разгледа обжалване по случая, тъй като няма „спор“ между различните районни съдилища, тъй като никой дори не е и очаквал да се предяви такава нелогична претенция.
За щастие, миналия месец някой е подал същия иск пред Седми окръжен съд в САЩ (Conrad v. AM Community Credit Union), но съдът е постановил решение, което пряко противоречи на това по Garcia v. Google. Жена, носила костюм на банан по време на публично представление, подава иск за регистриране на авторски права въз основа на снимки и видео клипове, заснети от публиката. Съдът е отхвърлил иска на „банановата дама“, тъй като не тя е била лицето, записало изпълнението. С това съдебно решение вече е налице разделение между различни съдебни органи, така че ако от Google са настоятелни в отстояването на позицията си, вече има много по-голяма вероятност Върховния съд да разгледа случая.

Надежда Драгомирова

Източник: Forbes

Етикети: , , , , , , ,