Защо „Мостове“?

изложба на картиниОт девети до двадесет и девети април в галерия Артамонцев се провежда изложба на картини с автор Силвия Артамонцева.

Темата на изложбата е „Мостове“. Галерията се намира на адрес: гр. София, ж.к. “Иван Вазов“, бул. Витоша №139.

Мостовете са инженерни съоръжения, които от зората на човечеството скъсяват пътя между територии, отделени една от друга чрез непреодолими за нас естествени прегради – бездни, скали, реки, водопади и др.

Изграждането на един мост не е проста работа и изисква огромен ресурс  от интелект, знание, време и средства. Трябва да знаем кому е нужен той и кой ще плати цената.

Мостовете понякога са повече символ, отколкото функция – символ на обединение, разбирателство, мир, любов. По тях влизат победителите, по тях излизат осъдените. Те са място за романтични срещи и раздели. Не можем да си представим градове като Венеция, Париж, Амстердам, Лондон, Прага и др. без техните исторически мостове.

Мостовете според мен могат да бъдат хоризонтални, вертикални, видими, невидими, физически, духовни – те са навсякъде и във всичко навярно защото Творецът ни е благословил да преодоляваме преградите по пътя си към Вечността. Добрата дума, казана навреме, силната ръка, подадена във време на нужда, насърчителната усмивка, любящата целувка, милостивото сърце, прошката – това са реални мостове, свързващи невидими светове.

Всичко това се опитвам да направя сетивно за вас чрез моите картини. Те са моите послания. Искам като гледаме – да виждаме, като слушаме – да чуваме, да градим мостове помежду си, между поколението ни и това на децата ни, тъй като бездната е огромна. Нацията се топи, чезне, земята ни пустее, само миналото ни е славно. Има ли с какво да се гордеем днес …?

Харесвам дъгата в небето след дъжд. Тя е съвършеният мост, неръкотворен. Бог го направи за свое вечно свидетелство. Мечтая един ден всички заедно да минем по този мост новородени.

Автор: Силвия Артамонцева

Етикети: , ,