МЕНАР ФИЛМ ФЕСТ – ВАРНА 2013 представя киното на Близкия Изток и Северна Африка

МенарГостите на Варна ще бъдат въвлечени в екзотичното приключение наречено МЕНАР – Фестивал за близкоизточно и северноафриканско кино, който гостува в Морската столица от 17 до 24 януари. Фестивалът, организиран от „Артин вижън”, гостува във Варна за първи път и продължава традицията на „Цветята на Корана“, чиито четири издания от 2009-та до 2012-та година представиха на българските зрители повече от 120 филма, произведени в страните от Близкия Изток и Северна Африка.

В рамките на две седмици любителите на седмото изкуство ще могат да видят 23 заглавия в салоните на Фестивален и конгресен център, Арт „На тъмно“ зона и галерия „Архис“.Освен пълнометражни, късометражни и документални филми, организаторите от „Артин Вижън“ и Младежка група „Аморфа“ са подготвили паралелна културна програма, която ще потопи посетителите в специфичния дух на тези страни. 

Официалното начало бе поставено на 17 януари от 21 часа със селекцията от късометражни филми в Кафе-театъра на Фестивален и конгресен център, а няколко часа по-рано в Галерия Архис, заинтригуваните от междукултурния диалог ще могат да видят визуалния проект „Гените на пътешественика: лични истории от Близкия Изток и Северна Африка“, представящ тези два региона през лични потрети и интересни истории на хора от тях.

Пълнометражната програма ще тече в Зала Европа и ще представи филми идващи директно от най-големите световни филмови фестивали. Във връзка с втората годишнина от Арабската революция ще бъде поставен акцент върху Кайро и събитията, които се случват там след промените. Сред заглавията, които ще имат своята премиера на фестивала са режисьорският дебют на Музафер Йоздемир, отличен с наградата за мъжка роля на фестивала в Кан за участието си в „Отчуждение“ на Нури Билге Джейлан – „Роден дом“, „Стъклената менажерия“ на Бахрам Таваколи, по едноименното произведение на Тенеси Уилямс, забавният кулинарен пътеводител „Правете хумус, а не война“ на Тревър Греъм, както и вечната Клаудия Кардинале във „Връвта“ на Мехди Бен Атия.

Натоварен ден за изкушените от източната култура ще бъде 19 януари. Вълшебното килимче има за първа спирка Галерия Архис, където от 16ч. ще се проведат четене-дискусия и прожекция на филма „Сема: Една завършена любов“. Събитие, което представлява истински кръстопът на вдъхновение и философия, среща между култури и векове. На фокус ще бъдат големият суфист и поет на ХIII век и една съвременна турска писателка – Мевляна Джалал ал-Дин Руми и Елиф Шафак. Филмът е задълбочено изследване на Стивън Олсън върху последователите на персийския мистик Руми, а книгите на Шафак, които са широко познати и четени у нас, разглеждат суфизма на Руми през призмата на мигрантския живот и дълбоко личните срещи на хора от различни култури.От там организаторите предлагат да се прехвърлите в Арт „На тъмно“ зона, за да проследите напрегнатия съспенс в турския трилър „Нар, спечелил наградата на журито в МФФ Анталия Златен портокал“ или пък да разпуснете с мароканската емигрантска комедияАндалусия, моя любов във ФК.

Задължително се освободете и четвъртъка на 24 януари, защото още в 18ч. ще се състои прожекцията на най-гледаният филм в Мароко за последните 5 години „Любов в Медината“. Веднага след това в Кафе-театъра ви очаква дискусия на тема„Арабската пролет“, водена от утвърдения арабист, университетски преподавател и специалист в областта на политиката на Близкия Изток и исляма – Владимир Чуков. За най-запалените и за тези, които имат желание да се сбогуват с тазгодишното издание на МЕНАР, закриващата късометражна прожекция започва веднага след това.

Всички останали събития от програмата, можете да откриете на страницата на фестивала. На всички зрители, закупили билети за фестивала, училище за танци „Огледало“ дава шанс да участват безплатно в тренировка на класа по ориенталски танци. Билетите са на цена от 6 лв. и 4 лв. за учащи и пенсионери на основна сцена, а за паралелните сцени – 5 лв, където всички учащи ще могат да се възползват от предожението за двама на цената на един. Филмите са с оригинално озвучаване и субтитри на български и английски език.

ПРОГРАМА

МЕНАР – Фестивал за близкоизточно и северноафриканско кино

17 – 24 януари 2013 г., гр. Варна

Фестивален и конгресен център

бул. Сливница” №2

17 ЯНУАРИ (четвъртък)

21:00 – Официално откриване / Нощно кино в четвъртък / Късометражна програма, кафе театър

18 ЯНУАРИ (петък)

18:00 – Остатъци / Турция, зала Европа

20:00 – Хабиби / Холандия-Палестина-САЩ-ОАЕ, зала Европа

19 ЯНУАРИ (събота)

18:00 – Връвта / Тунис-Франция-Белгия, зала Европа

20:00 – Андалусия, моя любов / Мароко, зала Европа

20 ЯНУАРИ (неделя)

18:00 – Бягство от Кайро / Египет, зала Европа

20:00 – Стъклената менажерия / Иран, зала Европа

21 ЯНУАРИ (понеделник)

18:00 – Кол-шоп „Ал Мактуб“ / Алжир-Швейцария, зала Европа

20:00 – Вечеря за злобари / Турция, зала Европа

22 ЯНУАРИ (вторник)

18:00 – Роден дом / Турция, зала Европа

20:00 – По морския път на коприната / Иран, зала Европа

23 ЯНУАРИ (сряда)

18:00 – А ти колко ме обичаш / Алжир, зала Европа

20:00 – Тунизийски истории / Тунис, зала Европа

24 ЯНУАРИ (четвъртък)

18:00 – Любов в медината / Мароко, зала Европа

Официално закриване, кафе театър

20:00 – Арабската пролет / Дискусия с проф. Владимир Чуков

21:00 –Нощно кино в четвъртък / Късометражна програма

Арт „На тъмно” зона

ул. „Стефан Стамболов“ №2

18 ЯНУАРИ (петък)

19:00 – Правете хумус, а не война / док. /Австралия

19 ЯНУАРИ (събота)

19:00 – Нар / Турция

21 ЯНУАРИ (понеделник)

19:00 – Дубай: Да търсиш изкуството сред блясъка / док. / САЩ-Катар-ОАЕ

22 ЯНУАРИ (вторник)

19:00 – Дъщеря… баща… дъщеря / Иран

Галерия „Архис”

бул. „Княз Борис I“ №67

17 ЯНУАРИ (четвъртък)

18:00 – Гените на пътешественика: лични истории от Близкия Изток и Северна Африка / Визуален проект на Весела Каназирева и Мария Баджакова

18 ЯНУАРИ (петък)
18:00 – Гнава / док. / Белгия-Мароко
19 ЯНУАРИ (събота)
16:00 – Сема: Една завършена любов / док. / САЩ

Четене-дискусия върху Мевляна Руми и Елиф Шарак за суфизма, мигрантския живот и дълбоко личните срещи на хора от различни култури

20 ЯНУАРИ (неделя)

16:00 – Баба Азис / Тунис-Иран

Етикети: , , , , , ,