Конференция на тема „Изплъзващият се предмет на литературознанието“, Невидимата школа:

литературознаниеНаправление по Теория на литературата към Института за литература при БАН,
Катедра Теория и история на литературата в СУ „Св. Климент Охридски”,
Културен център към СУ „Св. Климент Охридски” организират,  Национална научна конференция

Нова конферентна зала, Ректорат на СУ „Св. Климент Охридски“
28, 29 и 30 ноември 2012, 10:00 – 18:00 ч.

Конкретният повод е кръглата (седемдесет) годишнина на Радосвет Коларов. Целта е литературоведското му дело да бъде осмислено през концептуалните и тематични връзки с делото на други две ключови за българското литературознание фигури – М. Янакиев и Н. Георгиев.

Нарекохме „невидима” създадената от тримата школа, защото тя се различава от традиционните школи, които имат свои манифести, тезиси, пространствени центрове. В същото време тяхната школа, свободна от всякакви белези на институционалност, е повече от видима. Ако има нещо устойчиво в българското литературознание от 40-50 години насам, то е именно в неотслабващото позоваване на техните идеи, теоретични построения и конкретни анализи. И това важи в еднаква степен за различни като поколение литературоведи – от тези, които са най-близо, до тези, които са най-далече от мисленето на тримата за литературата. Разбира се, под „мислене на тримата” съвсем не се има предвид, че те мислят еднакво. Обратното, една от съществените посоки на предлаганата конференция би било вглеждането в точките, където най-остро личат различията помежду им, без да се подценяват и точките на единомислие.

Изборът ни на заглавие на конференцията е мотивиран от факта,  че не съществува определение или описание на литературата, което да не е обречено на непълнота и което да не може да бъде оспорено. От друга страна, обаче, те тримата – М. Янакиев, Н. Георгиев и Р. Коларов – са успявали през годините да я улавят до възможния предел, до който това изобщо може да бъде постигнато.

От организаторите

Пълната програма може да изтеглите от тук или да откриете на сайта на Културния център на СУ <http://culturecenter-su.org/?p=1009>  и във  Фейсбук

Етикети: , , , , ,