GOOGLE участва в разработването на проект на СОИС за регистрация на авторски права

Генералният директор на Световната организация по интелектуална собственост (СОИС) представи на 08.06.2011г. проект за изграждане на дигитална платформа, чрез която ще се подпомогне регистрация на авторски права и опростяването на идентификацията на закриляни музикални творби в рамките на единадесет западно африкански държави. Г-н Франсис Гъри анонсира проекта по време на Световната конференция за авторско право, организирана от Международната конфедерация на дружеството на автори и композитори (CISAC) в Брюксел.

С проекта ще се подпомогнат създателите на музикални творби от тези държави да получават възнаграждение за творческия си труд, чрез единна опростена и стандартизирана регистрационна система на права на интелектуална собственост. Компанията Google ще бъде технологичният партньор на СОИС в развиването на уеб базирана система, която се изгражда чрез WIPOCOS (Софтуер на СОИС за колективно управление на авторски и сродни на авторските права). Проектът използващ WIPOCOS за изграждане на ефективни авторскоправни инфраструктури в развитите държави беше одобрена от държавите членки на СОИС. WIPOCOS ще подпомага организациите за колективно управление на права в участващите държави  в обмена на информация за идентификация на творби, чрез което ще се улесни крослицензирането. Държавите, които ще участват в проекта са: Бенин, Буркина, Фасо, Кот’Д’Воар, Гамбия, Гана, Гвинея, Мали, Нигерия, Синегал и Того. Проектът използващ WIPOCOS за изграждане на ефективна авторскоправна инфраструктура в развитите държави беше одобрена от държавите членки на СОИС.

Управлението и регистрацията на творби ще е сложен според г-н Гъри процес. Подобреният регистър на права на WIPOCOS ще улесни този процес. Информацията ще се съхранява онлайн и ще бъде достъпна за всяка държава участничка. Това означава, че притежателите на права ще трябва да регистрират творба еднократно, така че информацията за творбата ще бъде достъпна в всичките единадесет държави.

Според Диабе Сиби , генерален директор на Сенегалската Служба за авторско право и председател на мрежата на западноафриканските организации за колективно управление на права, проектът има потенциала да даде възможност на развиващите се страни да участват по-активно и ефективно в глобалната музикална индустрия.

Според вицепрезидента на Google, Карло Биондо проектът ще е полезен , както на компанията така и  на всички създатели и изпълнители на музикални творби, защото те ще могат да получават възнаграждение за своят труд като същевременно новата услуга ще осъществява онлайн. Според Биондо „ Google има опит в работата си с публични институции като СОИС в изграждането на технологични решения. Компанията ще продължи да доизгражда тези взаимоотношения за доброто на автори, потребители и обществеността като цяло”.

Най- големите предимства на системата WIPOCOS се изразяват в намаление на административните разходите свързани с колективното управление на права, чрез намаляване на разходите за наблюдение на употребата на творби от организациите за колективно управление. Чрез системата за информация музикалните творби в тези единадесет държави, ще бъдат по-достъпни за останалите организации по света.

Автор

Даниела Сапунджиева

Източник

http://www.wipo.int//pressroom/en/articles/2011/article_0017.html

Етикети: , , ,